search england language

Cuketa – plod, ktorý pripomína šalátovú uhorku

Prvé zmienky o tomto plode pripomínajúcom klasickú šalátovú uhorku pochádzajú ešte z 19. storočia z oblasti Stredomoria. Kvality tejto plodiny, ktorej až 91% tvorí voda a obsahuje pre organizmus dôležitý karotén, sa začali oceňovať až o niekoľko rokov neskôr.

Cuketa – plod, ktorý pripomína šalátovú uhorku

Prvé zmienky o tomto plode pripomínajúcom klasickú šalátovú uhorku pochádzajú ešte z 19. storočia z oblasti Stredomoria. Kvality tejto plodiny, ktorej až 91% tvorí voda a obsahuje pre organizmus dôležitý karotén, sa začali oceňovať až o niekoľko rokov neskôr.

Sezóna tejto plodiny vrcholí v letných mesiacoch. Ak ste si doposiaľ nenasadili do svojej záhradky semiačka cukety, teraz na jar je ideálna príležitosť. Vegáni, ktorí jedávajú výhradne len vegánsku stravu, cuketu už dávno zaradili do svojho jedálnička.

Cuketu by mali jesť nielen vegáni. Je o nej známe, že pomáha v boji proti starnutiu kože, chráni kosti pred osteoporózou, znižuje krvný tlak, chráni zrak, chráni telo pred voľnými radikálmi a predovšetkým posilňuje imunitný systém. Obsahuje pre organizmus dôležité vitamíny – vitamíny A a C. 100 g cukety obsahuje: 3,11g sacharidov; 1g vlákniny; 1,21g bielkovín. Šupky cukety sa neodporúčajú vyhadzovať.
Šupka cukety obsahuje veľké množstvo vlákniny, ktorá je dôležitá na zlepšenie trávenia. Cuketové rizoto Z cukiet si môžeme pripraviť chutné, ľahko stráviteľné jedlo – cuketové rizoto.


Na prípravu cuketového rizota budeme potrebovať:

• 1-2 veľké cukety;
• Basmati ryžu;
• vývar zo zeleninového bujónu;
• parmezán;
• soľ, mleté čierne korenie;
• cesnak;
• maslo;
• cherry paradajky;
• olivový olej.

Cukety dôkladne umyjeme a nastrúhame si ich aj so šupkou. Postrúhané cukety osolíme, okoreníme a necháme odstáť. Zatiaľ si v hrnci uvaríme vývar zo zeleninového bujónu. V hlbokej panvici si na olivovom oleji orestujeme nakrájaný cesnak. Pridáme ryžu Basmati a restujeme 3-5 minút. Za stáleho miešania pridávame naberačkou horúci zeleninový vývar. Ryža musí vývar absorbovať.

Po 10 minútach stáleho varenia pridáme do ryže nastrúhanú cuketu a necháme povariť až kým nebude ryža mäkká, krémová. Po uvarení pridáme do horúceho rizota plátok masla a rizoto podávame na tanier. Rizoto si môžeme dochutiť nastrúhaným parmezánom a cherry paradajkami.

Ak sa Vám článok páčil, zdieľajte ho medzi svojimi priateľmi a inšpirujte ľudí vo svojom okolí. 
Nezabudnite sledovať náš facebook a instagram kde budú pribúdať ďalšie príspevky či zaujímavé články a samozrejme si kliknite aj na náš YouTube kanál.

 

 

Zdroj fotografii: pixabay.com

29.05.2018 21:39